Owocowa figura
Figura gruszki jest zmartwieniem wielu kobiet. Wąskie barki i smukłe ramiona, niewielkie lub średniej wielkości piersi, płaski brzuch i wąska talia przy jednocześnie bardzo rozbudowanych biodrach i udach dają charakterystyczny wygląd. Zdaniem wielu mężczyzn taka sylwetka jest kwintesencją kobiecości. Jednak dla większości kobiet nią obdarzonych jest to powód do zmartwień, gdyż figurze gruszki z reguły towarzyszy cellulit. W takim przypadku, tycie powoduje odkładanie tkanki tłuszczowej w biodrach i na nogach, góra ciała pozostaje zaś szczupła. Linia pośladków często się zlewa z biodrami. Aby pozbyć się takiej figury można zastosować odpowiednią dietę dla gruszki połączoną z ćwiczeniami fizycznymi. Ograniczenie ilości kalorii w dziennej diecie o 500 – 1000 kcal pozwoli na utratę 0,5 do 1 kg tygodniowo, zaś rezygnacja z alkoholi i innych używek umożliwi redukcję cellulitu.
Zasady stosowania
Dieta dla gruszki powinna zawierać 45% złożonych węglowodanów, 45% białek i tylko 10% tłuszczów, głównie roślinnych (np. olej lniany). Posiłki powinny zawierać dużą ilość błonnika, ograniczającego pobieranie tłuszczów w układzie pokarmowym. Kasza lub brązowy ryż, makarony z mąki razowej, pieczywo pełnoziarniste lub razowe będą świetnym źródłem węglowodanów. Należy zrezygnować z białego chleba, większości makaronów, gotowanych ziemniaków. Bezwzględnie należy usunąć z diety słodycze, słodkie napoje i inne produkty zawierające cukier. Mięso powinno być chude, przygotowywane na parze lub gotowane. W diecie ponadto należy ograniczyć ilość sodu, ograniczając spożycie soli i rezygnując z produktów zawierających duże jej ilości. Ograniczenie ilości sodu pozwoli także na zmniejszenie cellulitu, który często występuje u kobiet z figurą gruszki. Ważna w diecie dla gruszki jest suplementacja wapniem, który nie tylko wspomaga przemianę materii ale też zapobiega problemom z kośćmi i stawami. W tym celu można pić chude mleko i jego przetwory, produkty sojowe i tofu, lub posłużyć się preparatami wapniowymi. Należy pamiętać też o regularnym piciu wody, pozwalającym na odtrucie organizmu i redukcję cellulitu. W diecie dla gruszki ważną rolę odgrywają warzywa, które najlepiej jeść w formie surówek lub sałatek, jednak bez dodatku tłustych dressingów. Warto przy tym np. zastąpić świeżą kapustę kapustą kiszoną, która jest mniej kaloryczna.
Porcje w tej diecie powinny być niewielkie, ale spożywane regularnie. Pozwala to na systematyczne spalanie dostarczanych kalorii, bez pobudzania organizmu do gromadzenia tłuszczu.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie
- Pieczywo pełnoziarniste lub razowe (kromka lub dwie)
- plaster chudego mięsa lub chudego białego sera
- kiełki lub surówka warzywna bez dressingu
- koktajl owocowy lub zielona herbata
Drugie śniadanie
- Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z serkiem
- szklanka niesłodzonego soku owocowego lub szklanka maślanki naturalnej
Obiad
- Do 20 dag chudego mięsa (drób, cielęcina lub chuda wieprzowina) duszonego w sosie własnym lub gotowanego na parze
- gotowana kasza lub ryż (3-4 łyżki)
- gotowane, niezasmażane buraczki lub surówka z warzyw
- wyciskany sok owocowy
Podwieczorek
- Pieczywo pełnoziarniste lub ciastko ryżowe
- niskosłodzony dżem
- herbata
Kolacja
- Serek homogenizowany lub twarożek
- zielona sałata
- bułka razowa lub grahamka
- jabłko lub pomarańcza
- herbata
Aktywność fizyczna
To od niej zależy sukces w diecie dla gruszki. Kształtowanie tego typu sylwetki jest trudne, ponieważ z jednej strony należy pozbyć się nadmiarowego tłuszczu z bioder i nóg, zaś z drugiej, trzeba wzmocnić i rozbudować mięśnie górnych partii ciała.
W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego