Siła spokoju, czyli jak jeść by stres nas nie ruszał?

Współczesny pośpiech i chroniczny brak czasu dotykają ludzi codziennie. Rzadko kiedy znajdują oni czas na prawdziwy odpoczynek. Taki stan spowodował istotne zmiany w nawykach żywieniowych. Szybkie życie, to szybkie jedzenie, wysoko przetworzone, pełne soli, cukru i tłuszczów, spożywanych w biegu, na stojąco.

Rodzinna celebracja posiłków stała się rzadkością, a same posiłki często przygotowywane są z gotowych porcji lub wysoko przetworzonych półproduktów. Wiele osób w stresowych momentach życia ratuje się podjadaniem słodyczy. Nagły skok poziomu cukru daje chwilową ulgę, ale indukuje w organizmie szereg reakcji sprzyjających tyciu. Inne osoby stres zagłuszają alkoholem lub papierosem. Wymienione czynniki przyczyniają się do pogorszenia samopoczucia i długotrwałego osłabienia zdrowia.

W celu ograniczenia niekorzystnego działania stresu ważne jest odpowiednie odżywianie się. Taką możliwość daje dieta antystresowa. Za jej autora można uznać Hipokratesa (460-370 p.n.e.), który wygłosił słynną sentencję „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

W diecie antystresowej najistotniejsze jest zbilansowanie produktów i dostarczenie składników wpływających korzystnie na pracę układu nerwowego, w tym magnezu, witamin z grupy B, cynku. Magnez możemy znaleźć w kakao i czekoladzie, szpinaku, bananach, rybach (takich jak dorsz), orzechach. Witamina B6 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Możemy ją znaleźć m.in. w: jajach, wątrobie, warzywach strączkowych i zielonych, chudym serze, migdałach. Dla prawidłowego działania układu nerwowego konieczne są także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3, zawarte w niektórych rybach i olejach roślinnych.

Pamiętać jednak należy o rozsądnych proporcjach w spożywaniu niektórych z tych produktów, gdyż oprócz obniżenia stresu mogą też wpłynąć na podwyższenie naszej masy ciała.

Innym ważnym elementem diety antystresowej są warzywa i owoce oraz produkty z pełnego ziarna (pieczywo, makarony). Dostarczą one wiele cennych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Ich jedzenie zwiększa poziom serotoniny w mózgu. Witaminy te pomagają w łagodzeniu objawów bezsenności i depresji.

Ważna w diecie antystresowej jest także rezygnacja lub ograniczenie spożycia napojów pobudzających organizm. Należą do nich kawa i napoje gazowane z kofeiną oraz w mniejszym stopniu czarna herbata i kakao. Picie czarnej herbaty ogranicza poziom hormonu stresu-kortyzolu zaś kakao jest źródłem magnezu. Zamiast nich lepiej pić wodę, odtłuszczone mleko lub soki owocowe.

Można także wspomóc się herbatkami ziołowymi. Napar z melisy, mięty czy dziurawca skutecznie ukoi nerwy. Jeśli dostęp do ziół jest utrudniony, zawsze jest możliwość skorzystania z gotowych suplementów diety. Jednak, ze względu na dużą ilość zawartych w nich chemicznych dodatków, warto sięgać po naturalne surowce.

Beautiful Young Woman Relaxing outdoors. Nature

Zasady stosowania

Dietę antystresową przeważnie stosujemy przez 2 dni, powtarzając w cyklu tygodniowym. Dłuższe korzystanie z niej sprzyja gubieniu kilogramów i jest wspaniałym wyborem dla tych, którzy pragną schudnąć. Komponujemy ją głównie ze świeżych owoców i warzyw. Należy także pamiętać o zasadzie 5 dobrze zbilansowanych posiłków.

 

Przykładowy jadłospis

Dzień 1

Śniadanie:

  • Sok owocowy
  • pieczywo pełnoziarniste z twarożkiem wiejskim i szczypiorkiem
  • plaster pomidora
  • garść winogron.

 

II śniadanie:

banan, herbatka z mięty.

 

Obiad:

  • Halibut
  • szparagi
  • kasza gryczana
  • woda mineralna.

Podwieczorek:

Koktajl owocowy.

 

Kolacja:

  • Szklanka naparu z melisy
  • 2 kromki pumpernikla
  • jogurt naturalny
  • łyżka szczypiorku
  • łyżka otrąb pszennych
  • ½ czerwonej papryki

 

Dzień 2

Śniadanie:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • zielona herbata
  • sałatka z: 2 plasterków szynki drobiowej, 1/2 jajka na twardo, małego pomidora, liści sałaty, czerwonej papryki, łyżeczki posiekanej natki pietruszki, łyżeczki oliwy z oliwek, świeżych i suszonych ziół, pieprzu.

 

II Śniadanie:

Grejpfrut i woda

 

Obiad:

  • Filet z piersi kurczaka (100 g)
  • kilka ugotowanych różyczek brokuła
  • 2 ziemniaki
  • napar z dziurawca.

 

Kolacja:

  • Szklanka soku z marchwi
  • kromka pełnoziarnistego chleba
  • sałatka z tuńczyka z orzechami i migdałami

 

Aktywność fizyczna

Dieta antystresowa nie powinna być jedynym środkiem zwalczającym napięcie nerwowe. Warto zająć się również sportem. Wysiłek fizyczny wspomaga produkcję endorfin, które widocznie poprawiają nasz nastrój i sprawiają, że czujemy się szczęśliwi. Dla poprawy samopoczucia można uprawiać także jogę lub inne ćwiczenia medytacyjne.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego