Dwa tygodnie do wymarzonej sylwetki.

Dieta kopenhaska uważana jest za jedną z najbardziej rygorystycznych i kontrowersyjnych diet. Uważa się, że jest ona doskonałym wyborem dla osób, które chcą bardzo szybko schudnąć. Jej stosowanie pozwala na pobudzenie i uregulowanie przemiany materii. Diety nie można skracać ani jej przedłużać. Jednak zdaniem przeciwników jest ona najkrótszą drogą do rozregulowania organizmu. Pozwala ona stracić od 7 do 20 kg.

 

Zasady stosowania

W diecie kopenhaskiej zastosowany jest bardzo rygorystyczny plan żywieniowy, który utrzymywany jest przez 13 dni. W tym czasie można spożywać tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Ponadto należy pamiętać o regularnych godzinach jedzenia. Rano śniadanie, najpóźniej przed godziną 14 obiad, a kolacja przed godziną 18. Dzienna ilość kalorii nie może przekraczać 900 kcal. Posiłki składają się z powtarzających się składników, dlatego uważana jest za monotonną. Jej podstawą jest chude mięso, jaja, warzywa i niewielkie ilości owoców i nabiału. Z diety kopenhaskiej wyklucza się produkty zbożowe, słodycze i napoje alkoholowe. Konieczne jest pamiętanie o piciu co najmniej dwóch litrów wody lub zielonej herbaty dziennie. Dopuszcza się wypicie jednej kawy z łyżeczką cukru rano, by pobudzić organizm.

kopenhaska1

Przykładowy jadłospis

Dzień pierwszy oraz ósmy

  • śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • obiad – 1 – 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka szpinaku lub brokułów, pomidor
  • kolacja – befsztyk wołowy lub plaster szynki, lekka sałatka wegetariańska

 

Dzień drugi oraz dziewiąty

  • śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • obiad – befsztyk wołowy z sałatką, owoc – jabłko, grejpfrut
  • kolacja – plasterek szynki (chudej), szklanka jogurtu naturalnego

 

Dzień trzeci oraz dziesiąty

  • śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • obiad – gotowany szpinak lub brokuły, pomidor, świeży owoc
  • kolacja – plasterek szynki, 2 jajka ugotowane na twardo i zielona sałata

 

Dzień czwarty oraz jedenasty

  • śniadanie – tarta marchewka
  • obiad – pól paczki twarożku, średnia marchewka i 2 jajka na twardo
  • kolacja – sałatka ze świeżych owoców i kubek jogurtu naturalnego

 

Dzień piąty oraz dwunasty

  • śniadanie– kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • obiad – porcja gotowanej chudej ryby
  • kolacja – befsztyk wołowy, sałata, brokuł

 

Dzień szósty oraz trzynasty

  • śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • obiad – porcja niedużego kurczaka + kilka liści sałaty
  • kolacja – 1 – 2 jajka na twardo, kubek jogurtu naturalnego

 

Dzień siódmy

  • śniadanie – kubek herbaty z łyżeczką cukru
  • obiad – porcja pieczonego lub gotowanego chudego mięsa
  • kolacja – nic 

Aktywność fizyczna

W czasie trwania diety kopenhaskiej zaleca się ograniczenie aktywności fizycznej. Restrykcyjna dieta w połączeniu z ćwiczeniami może prowadzić do osłabienia organizmu, złego samopoczucia, zawrotów głowy a nawet omdleń.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego