Dwa tygodnie do wymarzonej sylwetki.
Dieta kopenhaska uważana jest za jedną z najbardziej rygorystycznych i kontrowersyjnych diet. Uważa się, że jest ona doskonałym wyborem dla osób, które chcą bardzo szybko schudnąć. Jej stosowanie pozwala na pobudzenie i uregulowanie przemiany materii. Diety nie można skracać ani jej przedłużać. Jednak zdaniem przeciwników jest ona najkrótszą drogą do rozregulowania organizmu. Pozwala ona stracić od 7 do 20 kg.
Zasady stosowania
W diecie kopenhaskiej zastosowany jest bardzo rygorystyczny plan żywieniowy, który utrzymywany jest przez 13 dni. W tym czasie można spożywać tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Ponadto należy pamiętać o regularnych godzinach jedzenia. Rano śniadanie, najpóźniej przed godziną 14 obiad, a kolacja przed godziną 18. Dzienna ilość kalorii nie może przekraczać 900 kcal. Posiłki składają się z powtarzających się składników, dlatego uważana jest za monotonną. Jej podstawą jest chude mięso, jaja, warzywa i niewielkie ilości owoców i nabiału. Z diety kopenhaskiej wyklucza się produkty zbożowe, słodycze i napoje alkoholowe. Konieczne jest pamiętanie o piciu co najmniej dwóch litrów wody lub zielonej herbaty dziennie. Dopuszcza się wypicie jednej kawy z łyżeczką cukru rano, by pobudzić organizm.
Przykładowy jadłospis
Dzień pierwszy oraz ósmy
- śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- obiad – 1 – 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka szpinaku lub brokułów, pomidor
- kolacja – befsztyk wołowy lub plaster szynki, lekka sałatka wegetariańska
Dzień drugi oraz dziewiąty
- śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- obiad – befsztyk wołowy z sałatką, owoc – jabłko, grejpfrut
- kolacja – plasterek szynki (chudej), szklanka jogurtu naturalnego
Dzień trzeci oraz dziesiąty
- śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- obiad – gotowany szpinak lub brokuły, pomidor, świeży owoc
- kolacja – plasterek szynki, 2 jajka ugotowane na twardo i zielona sałata
Dzień czwarty oraz jedenasty
- śniadanie – tarta marchewka
- obiad – pól paczki twarożku, średnia marchewka i 2 jajka na twardo
- kolacja – sałatka ze świeżych owoców i kubek jogurtu naturalnego
Dzień piąty oraz dwunasty
- śniadanie– kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- obiad – porcja gotowanej chudej ryby
- kolacja – befsztyk wołowy, sałata, brokuł
Dzień szósty oraz trzynasty
- śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- obiad – porcja niedużego kurczaka + kilka liści sałaty
- kolacja – 1 – 2 jajka na twardo, kubek jogurtu naturalnego
Dzień siódmy
- śniadanie – kubek herbaty z łyżeczką cukru
- obiad – porcja pieczonego lub gotowanego chudego mięsa
- kolacja – nic
Aktywność fizyczna
W czasie trwania diety kopenhaskiej zaleca się ograniczenie aktywności fizycznej. Restrykcyjna dieta w połączeniu z ćwiczeniami może prowadzić do osłabienia organizmu, złego samopoczucia, zawrotów głowy a nawet omdleń.
W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego