Dieta z zegarkiem w ręku
Dieta chronometryczna zakłada, że aktywność naszego organizmu zmienia się wraz ze zmianą pory dnia. To, co zjemy rano, możemy spalić w ciągu dnia. Jeśli jednak spożyjemy te same produkty wieczorem, zwyczajnie odłożą się one w naszym organizmie pod postacią tłuszczu. Kuracja księżycowa z powodzeniem może stanowić sposób odżywiania przez resztę życia. Poleca się wspomaganie programu odpowiednią ilością ruchu, ułatwia to bowiem trawienie i wpływa korzystnie na kondycję.
Zasady stosowania
Zalecenia podczas stosowania diety chronometrycznej są proste: jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinniśmy żyć w zgodzie z rytmem organizmu i dostarczać mu produktów, które będzie w danej porze dnia tolerował lepiej, niż w innej. Spożywać możemy zatem wszystko i w dowolnych ilościach, pamiętać jednak musimy o przyjmowaniu określonych produktów o danej porze dnia. W ciągu dnia powinniśmy spożywać 3 główne posiłki i skromny podwieczorek (w przypadku dużej aktywności fizycznej zalecane jest także drugie śniadanie). Posiłków nie wolno pomijać. Bardziej kaloryczne produkty przyjmujemy do południa. Spożywać powinniśmy:
- 07:00 – 10:00 – pieczywo, wędliny, tłuste mięso
- 07:00 – 12:00 – kaloryczne owoce, suszone owoce (np. awokado, banany, figi, rodzynki, winogrona) orzechy, migdały, pestki dyni, pestki słonecznika
- 07:00 – 16:00 – zboża i produkty zbożowe (np. kasze, makaron, płatki, ryż)
- 07:00 – 17:00 – większość owoców (np. ananasy, arbuzy, grapefruity, gruszki, jabłka, kiwi, melony, morele, pomarańcze, truskawki)
- 09:00 – 22:00 – chude mięso, jaja, produkty mleczne, ryby
- 12:30 – 15:00 – buraki, brukselka, brokuły, suche rośliny strączkowe
- 12:30 – 22:00 – pozostałe warzywa
Przykładowy jadłospis
Omlet z szynką i groszkiem:
Składniki:
- 30 g chudej szynki
- 3 łyżki groszku
- 1 jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Szynkę pokrój w kostkę. Groszek odsącz z zalewy. Na talerzu roztrzep jajko i dodaj do niego szczyptę pieprzu do smaku. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Dodaj groszek z pokrojoną szynką i podsmażaj na małym ogniu przez ok. minutę. Potem dodaj roztrzepane jajko, wymieszaj i smaż ok. 3 minut na małym ogniu.
Sałatka ziemniaczana:
1 ziemniak ugotowany na parze
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- mała cebula
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Sparz pomidora i obierz go ze skórki. Następnie przekrój na 4 części, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Z papryki również usuń gniazda nasienne i razem z ziemniakami i cebulą pokrój w kostkę. Całość przesyp do miseczki, zalej jogurtem wymieszanym ze szczypiorkiem i dokładnie wymieszaj.
W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego