Trening i dieta w czasie epidemii – trenerze, jak żyć?

 

Jak wykonać trening w domu, kiedy poziom energii w związku z tym, co się dzieje, jest na poziomie podłogi, na której zaraz z nudów będziemy się turlać. 

Jak przestrzegać diety, kiedy strach wyjść do sklepu, a makarony kupione „na zapas” wcale nie pomagają w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. 

Wbrew pozorom jest to czas, kiedy możesz zadbać o siebie i swoje otoczenie. Wyskakuj z piżamy i działaj!

  Czytaj dalej

Pobudzający koktajl zamiast kawy? Opowiadam Marcelinie Zawadzkiej i Tomaszowi Wolnemu w Pytaniu na Śniadanie w TVP2 – czym najlepiej zastąpić kofeinę, której nadmiar nie jest wskazany dla zdrowia.

Zapraszam do obejrzenia filmu.

Czytaj dalej

Co to jest indeks glikemiczny? Na to i na wiele innych pytań związanych z wartościami tabel indeksu glikemicznego, to jak wpływają one na zdrowie – odpowiadam w TVN Meteo Active – Dorocie Gardias.

Zapraszam do obejrzenia filmu. Czytaj dalej

Zakwaszony organizm jest wynikiem złych nawyków żywieniowych oraz niewłaściwego trybu życia. Powoduje szereg negatywnych konsekwencji, wpływając na złe samopoczucie, czy też osłabienie wydajności fizycznej. Można jednak kontrolować funkcjonowanie naszego wnętrza i zapobiegać rozwojowi niekorzystnych dolegliwości. Wystarczy przyswoić kilka zasad, które umożliwią skuteczne pozbycie się nagromadzonych w organizmie substancji, wpływających na jego zakwaszenie. Pozwoli to na pełne wykorzystanie stosowanej diety, efektywność wysiłku fizycznego, ale też poprawi ogólne samopoczucie.

Czytaj dalej


Każdy produkt spożywczy zaopatrzony jest w specjalną tabelkę, która wyszczególnia ilość i skład wartości odżywczych, jakie ten artykuł zawiera. Jest niezmiernie ważne, aby tuż przed włożeniem go do koszyka przeczytać, to co na etykiecie widnieje. To wskazówka dla nas o jakości jaką wnosi konkretny produkt do naszego organizmu. Oczywiście zależy nam na tym, by dostarczał jak najwięcej właściwości tych zdrowotnych i wspomagał nasze wnętrze do właściwego funkcjonowania. Niezbędne do tego jest, by umieć czytać taką etykietę. Wiedzieć, co powinno się na niej znaleźć i jak to interpretować.

żywienie dieta

Czytaj dalej