Kamień z … brzucha
Pośpiech współczesnej cywilizacji powoduje, że odżywiamy się szybko i niewłaściwie. Fast foody stały się codziennością, a posiłki w nich oferowane istotnym elementem jadłospisu wielu osób. Jedzenie oferowane w barach szybkiej obsługi jest przygotowywane z gotowych składników, zawiera dużo tłuszczu, soli, cukru i innych nieobojętnych dla zdrowia składników. Takie jedzenie powoduje szereg problemów ze zdrowiem. Oprócz otyłości i nadciśnienia u wielu osób pojawiają się problemy z układem pokarmowym. Dieta lekkostrawna jest najlepszym rozwiązaniem dla osób z problemami żołądkowymi, starszych i dzieci. Pozwala ona odpocząć żołądkowi zmęczonemu zbyt ciężkim jedzeniem, smażonymi i tłustymi daniami.
W diecie lekkostrawnej ważny jest nie tylko dobór odpowiednich produktów, ale przede wszystkim, umiejętne przygotowywanie z nich posiłków, oraz odpowiednie ich spożywanie. W diecie lekkostrawnej zaleca się takie produkty jak np.: chude mięso, ryby, jaja, warzywa gotowane i surowe, owoce podawane bez skórek i pestek, dżemy, kompoty, kisiele, miód, oleje roślinne, masło, przyprawy naturalne, niedosładzane soki owocowe i warzywne.
Unikać się powinno z kolei produktów sprzyjających powstawaniu wzdęć m.in.: warzyw strączkowych i kapustnych, ogórków, cebuli i czosnku, pszenicy, grubych kasz i makaronów, pieczywa pełnoziarnistego, napojów słodzonych, mocnej kawy, octu, papryki, musztardy, gałki muszkatołowej, frytek, tłustych serów, margaryn, smalcu.
Posiłki powinny być przygotowywane przez gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie lub pieczenie w folii. Nie można jeść potraw smażonych, marynowanych lub wędzonych. Jedzenie należy podzielić na 4 -6- porcji w ciągu dnia i spożywać je w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek należy zjeść nie później niż dwie godziny przed snem.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie
- wafle ryżowe z dżemem
- słaba herbata 250 ml
- banan
Drugie śniadanie
- dwa wafle ryżowe
- 1 szklaka soku pomarańczowego
Obiad
- zupa jarzynowa (składniki dowolne z zalecanych)
- ziemniaki puree
- filet z piersi kurczaka ugotowany na parze
- gotowana marchew
- liść sałaty
- szklanka wody niegazowanej mineralnej
Podwieczorek
- szklanka kompotu z jabłek
- cztery herbatniki
- trzy truskawki
- jabłko
Kolacja
- ryba ugotowana na parze
- sałatka z tartej marchwi i jabłka
- szklanka słabej herbaty
Aktywność fizyczna
Ruch jest zalecany dla każdego. Pozwala on na dobre samopoczucie i przyspiesza przemianę materii. Należy każdą aktywność fizyczną dobrać do własnych upodobań i możliwości.
W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego