Czas płynący jak rzeka

Metabolizm człowieka można porównać do rzeki. W młodości szybki i intensywny, zwalnia z czasem, staje się stateczny, by nie powiedzieć powolny. Osoby w wieku 20 lat jeszcze się rozwijają, 30-latkowie charakteryzują się stabilnym metabolizmem, który u 40-latków stopniowo zwalnia.

Dlatego osoba 20- letnia jest w stanie bez większych komplikacji poradzić sobie nawet z niezbyt dobrze przeprowadzoną głodówką. Dla statecznej 40-latki konieczna jest już zrównoważona dieta, pozwalająca na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia i przy okazji umożliwiająca zrzucenie kilku kilogramów.

Dieta 20, 30 lub 40 latka wykorzystuje wysokobiałkowe składniki do podkręcenia metabolizmu. Odpowiednio dobrana do wieku kuracja pozwala na redukcję masy ciała nawet o 4 kilogramy w ciągu 13 dni.

 

20,30

Zasady diety

Zależna od wieku, dieta 20, 30 lub 40 latka opiera się na szybkiej, 10 dniowej kuracji bogatej w proteiny. Zawiera ona także wiele innych substancji odżywczych, głównie witamin i soli mineralnych. W czasie trwania tej diety, każdego dnia przygotowywany jest posiłek, dzielony na kilka porcji, które spożywa się w ciągu dnia. Potrawy dostosowane są do wieku osoby. Kolejne 3 dni to jedzenie dań dopasowanych do potrzeb organizmu, utrudniających powrót do masy ciała sprzed kuracji.

 

Dieta dla dwudziestki

Proponowana kuracja składa się z sałatki z chudego drobiu (np. z kurczaka), popijanego wodą ewentualnie sokami owocowymi. Posiłki przygotowywane są jednorazowo i dzielone na porcje zjadane w ciągu dnia. Dostarczają one organizmowi ponad 600 kcal, czyli jedna trzecią dziennego zapotrzebowania na energię. Ta faza trwa 10 dni. Następne trzy dni to jedzenie produktów zawierających duże ilości witaminy B6, pozwalającej na utrzymanie metabolizmu na wysokim poziomie i ograniczeniu ryzyka powtórnego przybrania na wadze. Diecie tej nie powinny poddawać się kobiety w ciąży i karmiące.

 

Kuracja dla trzydziestki

Jest bardzo podobna do poprzedniej. Przez 10 dni zjada się kaszę z serwatką i warzywami. Serwatka zawiera dużo białek i zmusza organizm do ich intensywnego trawienia, a tym samym zużywania zgromadzonej w nim energii. Jedzenie serwatki ma także korzystny wpływ na włosy i paznokcie, pozwala także ograniczyć cellulit. Kasza natomiast pobudza pracę jelit, a zawarty w niej błonnik usprawnia ich perystaltykę. Pozwala to na efektywne usunięcie zalegających w jelitach toksycznych złogów. Po zakończeniu fazy 10 dniowej, przez kolejne 3 dni należy zjadać produkty wysokobiałkowe takie jak: chude mięso, jaja, mleko. Pozwolą one na utrzymanie wysokiej przemiany materii po zakończeniu kuracji.

 

Kuracja dla czterdziestki

W jadłospisie dla 40 latki przez 10 dni dominuje kasza z warzywami. Ponadto dodajemy do posiłków olej lniany. Tak skomponowane pożywienie posiada niewiele kalorii. Kasza zawiera duże ilości błonnika usprawniającego pracę jelit, oraz złożone węglowodany, które nie wywołują w organizmie nagłego uwalniania insuliny. Warzywa dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, natomiast olej dużych ilości witamy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystkie te składniki niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają także wygląd skóry. Po pierwszych 10 dniach podstawą diety powinny stać się ryby, szczególnie morskie. Są one bogatym źródłem tłuszczy omega-3, witaminy D, wapnia i jodu. Składniki te pozwolą na utrzymanie dobrego zdrowia i samopoczucia oraz utrudnią powrót do masy ciała sprzed kuracji dietą dla 40 latka.

 

Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna powinna towarzyszyć każdej osobie poddającej się diecie dla 20, 30 i 40 latka. W takim wieku każdy człowiek wykonuje masę zadań wymagających dobrej pracy mózgu. Aby funkcjonował on prawidłowo niezbędna jest duża ilość ruchu fizycznego na świeżym powietrzu. Ruch pomaga także w spalaniu zbędnych kalorii.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego