,

Dieta na płaski brzuch – zasady, jadłospis, efekty

Dieta na płaski brzuch powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia, przy zachowaniu właściwego deficytu energetycznego. Jak schudnąć z brzucha – dieta, zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna to podstawowe założenia planu każdej diety odchudzającej. Co jeść, żeby mieć płaski brzuch?

Dieta odchudzająca brzuch – na czym polega?

Diety na płaski brzuch bez względu na to, jakie produkty będzie zawierał jadłospis, muszą zakładać adekwatny deficyt energetyczny. Ograniczenie porcji przyjmowanego pożywienia będzie wpływać nie tylko na ilość przyjmowanych kilokalorii, ale zmniejszy się także wypełnienie treści żołądka i jelit. Po zjedzeniu obfitego posiłku bardzo łatwo jest zaobserwować zwiększone obwody wokół brzucha, co ma swoje fizjologiczne uzasadnienie. Co jeść, żeby mieć płaski brzuch? Warto wobec postawić na produkty gęste odżywczo – zwierające pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone. Dieta na płaski brzuch wyklucza produkty i potrawy, które określane są mianem śmieciowego jedzenia, czyli szeroko pojęty fast food.

Dieta na płaski brzuch posiada wiele cech diety lekkostrawnej. Jest oparta na posiłkach, które będą łatwo trawione przez organizm i dobrze tolerowane przez układ pokarmowy. Istotne znaczenie będzie miał sposób obróbki kulinarnej przygotowywanych potraw. Należy unikać potraw smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Preferowane powinno być gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, krótkie podsmażenie w stylu stir-fry, czyli znana z kuchni azjatyckiej technika obróbki termicznej, polegająca na szybkim podsmażeniu produktów w wysokiej temperaturze (mieszaj-smaż).
Ograniczeniu powinny ulec produkty wzdymające takie jak cebula, czosnek, kapusta, czy nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i soja.

Dieta na płaski brzuch nie będzie w pełni skuteczna bez wprowadzenia umiarkowanej aktywności fizycznej. Regularny trening będzie wspierał utrzymanie tempa metabolizmu oraz przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej.

Dieta odchudzająca brzuch – jak szybko schudnąć z brzucha?

Dieta na płaski brzuch jest dietą redukcyjną, w której bardzo ważną rolę odgrywa jakość spożywanego pożywienia. Celem diety odchudzającej brzuch jest osiągnięcie należnej masy ciała w założonym czasie.
Tempo odchudzania zależy od wielu czynników takich jak:
· wiek, który warunkuje tempo metabolizmu;
· aktualna masa ciała – należy założyć ubytek 0,5-1 kg na tydzień;
· spontaniczna aktywność fizyczna – dawka ruchu w ciągu dnia poza zaplanowanym treningiem;
· zaplanowana aktywność fizyczna – ilość jednostek treningowych i intensywność treningu.

Redukcja masy ciała jest to proces, który powinien być rozłożony w czasie. Zbyt szybkie tempo odchudzania, narzucone restrykcje żywieniowe i zbyt duży deficyt energetyczny może prowadzić do załamania metabolicznego oraz efektu jojo. Kluczowe jest konsekwentne realizowanie założeń związanych ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną, z uwzględnieniem epizodycznych odstępstw od ustalonego planu.
Dla osób, które zastanawiają się jak schudnąć z brzucha w tydzień – dobrą informacją jest, że istnieje duża szansa na zmniejszenie obwodu w pasie w krótkim czasie. Będzie to miało związek z ograniczeniem ilości przyjmowanego pożywienia oraz postawienie na produkty o wysokiej gęstości odżywczej. Dieta białkowo-tłuszczowa z ograniczeniem węglowodanów, będzie wpływała na zmniejszenie objętości posiłków, co ma przełożenie na wypełnienie treści żołądka i jelit.

dieta na plaski brzuch

Dieta na płaski brzuch – zasady

Dieta odchudzająca brzuch jest oparta na zasadach zdrowego żywienia. W pierwszej kolejności należy ustalić zapotrzebowanie energetyczne i odpowiedni deficyt kaloryczny. Dieta na płaski brzuch zakłada redukcję węglowodanów prostych, które spożywane w nadmiarze powodują tycie i odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
Jak schudnąć z brzucha?
1. Oblicz zapotrzebowanie na całkowitą przemianę materii, czyli ilość kilokalorii, jaka jest potrzebna na aktualne potrzeby organizmu.
2. Ustal deficyt energetyczny, czyli zmniejsz ilość przyjmowanych kalorii (o 10-20%), z puli wyznaczonej całkowitą przemianą materii.
3. Spożywać regularne posiłki w odstępie 3-4 godzin.
4. Pierwszy posiłek zjedz w ciągu godziny po przebudzeniu.
5. Planuj swoje posiłki, a unikniesz spontanicznych decyzji żywieniowych.
6. Zwiększ ilość warzyw w codziennym jadłospisie.
7. Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie w postaci chudego mięsa, ryb, owoców morza.
8. Dbaj o nawodnienie organizmu, głównie spożycie wody. Bardzo często pragnienie jest mylone z uczuciem głodu.

Zasady diety na płaski brzuch mogą być modyfikowane pod indywidualny przypadek ze względu na stan zdrowia, wiek, poziom aktywności fizycznej i inne cechy osobnicze.

Dieta na płaski brzuch – ile jeść kalorii?

Planowanie diety redukcyjnej polega na stopniowym zmniejszaniu kaloryczności diety. Każda osoba rozpoczynająca odchudzanie musi sprostać wielu ograniczeniom i restrykcjom żywieniowym, dlatego często lepiej zastosować metodę małych kroczków, niż drastycznie zmniejszyć energetyczność pożywienia.

Diety odchudzające, w tym dieta na płaski brzuch, musi być smaczna, aby była skuteczna. Stąd ważne jest, aby w jadłospisie uwzględniać produkty i dania szczególnie lubiane, a te mniej zdrowe rozsądnie zmodyfikować, lub znaleźć akceptowalne zamienniki. Najlepsza dieta odchudzająca to taka, którą będziemy w stanie realizować w założonej jednostce czasu. Droga na skróty w tym przypadku się nie sprawdzi.

Stabilna utrata nadmiernej masy ciała, z założeniem redukcji tkanki tłuszczowej to zmniejszenie kaloryczności diety o 500-1000 kcal w stosunku do całkowitej przemiany materii. Deficyt energetyczny tego rzędu spowoduje utratę 5-10% masy ciała na przestrzeni 3-6 miesięcy. Należy podkreślić, że u osób z nadwagą i otyłością istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych typu cukrzyca typu 2, dna moczanowa, hipercholesterolemia czy nadciśnienie tętnicze.

Zmniejszenie ilości dostarczanych kalorii powinno być ustalane indywidualnie, gdyż zbyt drastyczne obniżenie energetyczności diety może spowodować wystąpienie zaburzeń zdrowotnych, bądź prowadzić do niedoborów. Zdrowe odchudzanie zakłada utratę 2-4 kilogramów tygodniowo.
Wskaźnikiem oceny masy ciała jest parametr BMI (body mass index). Nie jest to wskaźnik idealny, gdyż nie uwzględnia składu ciała. Dla przykładu wyliczanie BMI znajduje zastosowania u osób z wysokim udziałem suchej masy mięśniowej.

Co jeść, żeby mieć płaski brzuch?

Dieta na płaski brzuch powinna zawierać produkty o niskim stopniu przetworzenia, które będą odżywiać organizm, czyli zaspokajać potrzeby ustroju. Produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans powinny być wyeliminowane z diety odchudzającej brzuch. Szczególnie dotyczy to osób, które mają tendencje do nabierania tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Warto ograniczyć spożycie produktów słonych, wysoko przetworzonych i konserwowanych oraz używanie soli kuchennej Nadmierne spożycie chlorku sodu będzie wpływało na zatrzymywanie wody w organizmie i tym samym zwiększenie obwodów.

Dieta na płaski brzuch – co jeść?

· Pełnowartościowe białko jest ważnym elementem każdej diety redukcyjnej, w tym diety na płaski brzuch. Najlepsze źródła protein to chude mięso, ryby, owoce morza.
· Zdrowe tłuszcze z przewagą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Źródła tłuszczy: oleje roślinne, oliwa z oliwek, awokado, tłuszcz rybi, orzechy i nasiona.
· Węglowodany złożone w diecie na płaski brzuch zapewnią stały dopływ energii, a utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi będzie ograniczać incydenty nagłych napadów głodu i tym samym wyeliminuje momenty podjadania pomiędzy posiłkami. Ważne jest także, aby zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów i wybierać te o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo razowe, kasza gryczana, komosa ryżowa, ryż brązowy.
· Warzywa i owoce w diecie na płaski brzuch są źródłem witamin i minerałów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
· Zioła i przyprawy, które będą nadawały smak i aromat potrawom.

Dieta na płaski brzuch powinna być różnorodna i zapewniać odpowiedni poziom sytości. Unikanie produktów zawierających cukry proste oraz regularne posiłki wpłynie na regulację ośrodka głodu i sytości. Warto też postawić na produkty naturalnego pochodzenia i żywność ekologiczną. Sklep ekologiczny Foods by Ann posiada szeroki asortyment produktów wysokiej jakości od sprawdzonych dostawców. Należy też zadbać o właściwy poziom nawodnienia, gdyż często pragnienie jest mylone z uczuciem głodu.

Dieta na płaski brzuch – jadłospis

Jadłospis w diecie na płaski brzuch jest oparty na zasadach zbilansowanej diety. Ustalany na podstawie indywidualnego zapotrzebowania, a w przypadku diety redukcyjnej musi zakładać racjonalny deficyt kaloryczny.

Rozkład posiłków w diecie na płaski brzuch
1. Śniadanie – 25% kcal.
Przykładowe śniadanie – owsianka na mleku migdałowym z borówkami, truskawkami, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.
2. Drugie śniadanie – 10% kcal.
Przykładowy posiłek – koktajl na bazie wody kokosowej ze szpinakiem, bananem, nasionami chia i miarką odżywki białkowej.
3. Obiad – 35% kcal.
Przykładowy obiad w diecie na płaski brzuch – polędwica z dorsza z komosą ryżową i grillowanymi warzywami (pieczarki, papryka, cukinia).
4. Podwieczorek – 10% kcal.
Przykładowa przekąska diety na płaski brzuch: grejpfrut i orzechy włoskie.
5. Kolacja – 20% kcal.
Sałatka z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i komosą ryżową z sosem winegret.

Skuteczna dieta na płaski brzuch to taka, którą będziemy w stanie utrzymać. Zbyt duże restrykcje żywieniowe będą powodować szybkie porzucenie diety i powrót do wagi wyjściowej, czyli tzw. efekt jojo.

Dieta na płaski brzuch – czego nie jeść?

Dieta odchudzająca brzuch eliminuje produkty i dania, które w dużej mierze odpowiadają za nadmiar tkanki tłuszczowej i tym samym zwiększenie obwodów.

Co wyeliminować z diety na płaski brzuch?

· Słodycze: cukierki, ciasta, ciastka, batony, czekolada.
· Produkty pszenne: białe pieczywo, bułki, makarony, kopytka, kluski.
· Tłuszcze nasycone (smalec, kiełbasy, wędliny przemysłowe).
· Tłuszcze trans
· Warzywa skrobiowe gotowane: ziemniaki, marchew, buraki.
· Napoje słodzone: nektary, napoje, soki, napoje gazowane, wody smakowe.
· Słone przekąski: chipsy, paluszki, orzeszki solone, prażynki, chrupki kukurydziane.
· Konserwy i produkty puszkowane ze względu na wysoką zawartość substancji konserwujących w tym soli.

W diecie na płaski brzuch ważne będą metody obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia, mocnego grillowania i pieczenia z użyciem tłuszczu. Wskazane będzie gotowanie, duszenie i blanszowanie.