wysokobiałkowa

Dużo białka, zero cukru

Diety wysokobiałkowej nie należy mylić z popularną dietą Dukana. Kuracja jest bardzo prosta: z naszego menu eliminujemy wszelkiego rodzaju węglowodany oczyszczone oraz cukry. Zakazana jest zatem biała mąka, ryż, makaron, pieczywo, ciastka oraz cukry. Powoduje to rozpoczęcie przez nasz organizm intensywnego spalania tłuszczu. Pamiętać należy o tym, że podczas stosowania tej metody nie wolno nam oszukiwać. W przeciwnym razie proces pozyskiwania energii z tkanki tłuszczowej zostaje zatrzymany, kuracja się przedłuża, a my, uznając dietę za nieskuteczną, zrażamy się do niej. Bardzo ważnym elementem podczas stosowania tej metody jest wytrwałość.

 

Zasady stosowania

Dieta wysokobiałkowa składa się z 2 części. W pierwszym etapie walczymy z tkanką tłuszczową (bez ograniczeń spożywać możemy produkty zawierające białko, za to ograniczamy przyjmowanie węglowodanów), zaś w drugim – o utrzymanie wymarzonej wagi. Dozwolony jest drób, ryby, owoce morza, mięsa oraz jaja. Bez ograniczeń możemy także przyjmować masło, tłustą śmietanę czy oliwę oraz warzywa niezawierające skrobi. Jeżeli chodzi o owoce – sięgnąć wolno dziennie po jedną pomarańczę, grejpfruta lub banana.

 

Przykładowy jadłospis

Śniadanie:

  • jajecznica z dwóch jaj
  • kromka pełnoziarnistego chleba
  • pół grejpfruta lub pomarańcza
  • pół szklanki mleka z niską zawartością tłuszczu

Obiad:

  • pieczywo razowe
  • pierś z kurczaka
  • żółty ser
  • pomidor i sałata

Kolacja:

  • 100 g ryby, chudej wołowiny, lub kurczaka
  • 200 g fasoli, marchewki i brokułów

 

Aktywność fizyczna

Podczas stosowania diety wysokobiałkowej, umiarkowane Aktywność fizyczna są jak najbardziej wskazane. Po zakończeniu kuracji trening powinien stać się bardziej intensywny, celem wyeliminowania groźby wystąpienia efektu jojo.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego