Pewne produkty są napiętnowane przez wszystkich dietetyków i ekspertów od żywienia. Bardzo słusznie! Należy ich unikać, nie tylko wtedy gdy stosujesz jakąś dietę, ale także jeśli chcesz zdrowo się odżywiać każdego dnia. Dlaczego niektóre produkty są tak złe? Poniżej prezentujemy pięć najczęstszych przekąsek, po które sięgamy w chwili głodu pomiędzy posiłkami. Dowiesz się dlaczego negatywnie wpływają one na zdrowie i potrafią zrujnować cały wysiłek włożony w przestrzeganie diety.

 

1. Chipsy Chipsy są najgorszym wyborem i daj się zwieść informacjami o obniżonej zawartości tłuszczu. Łatwo po nie sięgnąć nie tylko w ciągu dnia między posiłkami, ale także wieczorami, przed telewizorem. Mogłoby się wydawać, że chipsy mogą szybko zaspokoić głód i poczuć uczcicie sytości. W rzeczywistości maja one bardzo mała wartość odżywczą. Są bogate w sód – około 200 miligramów w porcji 25 gramów oraz dużo tłuszczu. Zawierają tylko 2 gramy białka i żadnego błonnika – dwóch podstawowych składników odżywczych zapewniających uczucie sytości! Informacje odżywcze: 30 gramów to około 50 kalorii, 9 g tłuszczu, 16 g węglowodanów, 2 g białka, 0 g błonnika

 

2. Batoniki muslimuesli bar Reklamowane jako odżywcza przekąska miedzy posiłkami w rzeczywistości takie nie są. Tak, zawierają one wiele różnych zbóż w jednym batoniku, ale zamiast być mieszanką zdrowych tłuszczy, węglowodanów i białka są bombą węglowodanową bez błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Jeśli jesteś na przykład w podróży i batonik jest Twoją jedyną opcją, postaraj się wybrać taki, który jest bogaty w białko i błonnik, a także ma niska zawartość cukru. Batoniki musli nie są najstraszniejszą przekąską, ale większość ludzie nadmiernie się nimi przejada myśląc, że są zdrowe i energetyczne. Zamiast otrzymania zastrzyku energii i zapełnienia żołądka na dłużej w ciągu godziny znów jesteś głodny. Informacje odżywcze: około 125 kcal, 4,6 g tłuszczu, 20,5 g węglowodanów

 

3. Paczuszka ciasteczek W przypadku pakowanych w małe opakowania ciastek np. po 25 gramów, bardzo łatwo kontrolować zjadaną ilość – jest to niewątpliwie zaleta. Ale niestety taka mała paczuszka nigdy nie jest satysfakcjonująca. Zawsze po jej zjedzeniu mamy ochotę na więcej i potrzebujemy coś jeszcze „wrzucić” do żołądka. Zazwyczaj ciastka wyprodukowane są z białej mąki i zawierają bardzo dużo cukru. Ponadto niestety posiadają mała ilość składników odżywczych i błonnika. Jeśli jesteś wielkim fanem ciastek i nie możesz bez nich żyć, spróbuj wyszukać takie pełnoziarniste, które zawierają białko, błonnik i możliwie najmniej cukru. Informacje odżywcze: paczuszka 25 gramów – około 100 kalorii, 2-3 g tłuszczu, 16-18 g węglowodanów

 

4. Krakersykrakers Krakersy nie zażegnają Twojego głodu na dobre. Bardzo niska zawartości błonnika i olbrzymia ilość sodu nie zapewniają zastrzyku energii, którego większość z nas szuka w godzinach popołudniowych. Po takiej przekąsce z pewnością nie będziesz czuć się zadowolony. Jeżeli krakersy nie są w małych paczuszkach bardzo łatwo sięgamy po nie, aż pojawi się dno opakowania. Jednakże niektóre krakersy są bogate w błonnik oraz mają niską zawartość sodu, ponadto polewa z niskotłuszczowego sera może sprawić, że krakersy zmienią się ze złej przekąski z tą dobrą i zapewniającą uczucie pełności na dłużej. Informacje odżywcze: 10 krakersów – około 164 kalorii, 8 g tłuszczu, 20 g węglowodanów

 

5. Precelki, paluszki Jeśli uważasz, że precelki czy paluszki są „bezpieczniejsze” niż pospolite przekąski takie, jak chipsy, zastanów się nad tym jeszcze raz. Słone paluszki mogą mieć niską zawartość tłuszczu, ale nie mają żadnej wartości odżywczej! Porównując jeden do jednego 25 gramów precelków podnosi poziom cukru we krwi znacznie bardziej niż taka sama ilość chipsów ziemniaczanych. Informacje odżywcze: 25 gramów – około 105 kcal, 0,7 g tłuszczu, 22,7 g węglowodanów

 

Przekąski pozwalają zabić głód i dostarczyć energii pomiędzy głównymi posiłkami. Niestety, wśród ulubionych najczęściej znajdują się te najmniej zdrowe. To właśnie one najbardziej smakują. Przekąski wcale nie muszą być złe, nudne i niesmaczne. Jak je zastąpić? To wcale nie takie trudne. Owoce i warzywa to doskonały sposób na przekąskę w ciągu dnia, jednak wiele osób tak nie uważa. Kupowane ciastka można zastąpić wykonanymi samodzielnie w domu, ze zdrowych składników, bez polepszaczy. Zamiast paczkowanych chipsów ziemniaczanych można zrobić domowe chipsy warzywne, słone orzeszki w smakowych łupinkach zastąp tymi naturalnymi, one także doskonale smakują i zawierają “dobre tłuszcze”.