,

Pobudzający koktajl zamiast kawy? Ania Matusik w Pytaniu na Śniadanie

Pobudzający koktajl zamiast kawy? Opowiadam Marcelinie Zawadzkiej i Tomaszowi Wolnemu w Pytaniu na Śniadanie w TVP2 – czym najlepiej zastąpić kofeinę, której nadmiar nie jest wskazany dla zdrowia.

Zapraszam do obejrzenia filmu.

Tomasz Wolny: Anna Matusik, witam serdecznie po pierwsze trener personalna po drugie dietetyk, albo odwrotnie. To, że z kawą nie można przesadzać to wszyscy wiemy, ale szukamy naturalnej alternatywy na przykład… i tutaj znaleźliśmy coś takiego, burak, ostropest i yerba mate, co różnie wymawiamy zależy czy jesteśmy w Europie czy Ameryce południowej.

Ania Matusik: Szukając rozwiązania co zamiast kawy, rzeczywiście możemy pójść w zdrowe koktajle. Nie tylko dostarczymy sobie dawki pobudzenia, która będzie pochodziła w tym momencie z yerby mate, ale też burak wesprze naszą wątrobę, z kolei ostropest plamisty zawiera sylimarynę, która działa zbawiennie również na regenerację naszej wątroby, cytryna jako źródło witaminy C no i nasza yerba mate.

Marcelina Zawadzka: Czyli wygrywa to z kawą?
Yerba jest jeszcze tym składnikiem, który działa fantastycznie jeśli chodzi o pobudzenie.

Ania Matusik: O pobudzenie, o sprawność psychofizyczną, wpływa też na zdolności zapamiętywania.

Marcelina Zawadzka: I nie podrażnia tak jelit.

Ania Matusik: Oczywiście, nie podrażnia żołądka.

Tomasz Wolny: I nie ma też tego efektu, który jest w przypadku picia kawy czyli wypłukiwania magnezu, wypłukiwania wapnia.

Ania Matusik: I musimy też wziąć pod uwagę to, że kofeina działa szybko. Bardzo szybko podnosi nasze pobudzenie, ale też szybko poziom pobudzenia spada.

Tomasz Wolny: A tutaj mamy takie działanie, że to pobudzenie trwa dużo, dużo dłużej, a co oznacza, że jest zdrowsze. Słuchaj kolejny z przepisów, który nam podrzuciłaś mango, chilli i moringa.

Ania Matusik: Mango chilli i moringa jest to ten koktajl.

Tomasz Wolny: Mango znamy, chilli znamy, a moringa?

Ania Matusik: Ja bym chciała zwrócić uwagę na płyn, który jest tutaj zawarty, działa on również pobudzająco, bo jest to zielona herbata, która zawiera teinę, która ma działanie podobne do kofeiny, wspiera nasze pobudzenie, ale zawiera również dużą dawkę polifenoli, które działają antyoksydacyjnie. Każda kobieta wie co to znaczy walka z wolnymi rodnikami.

Marcelina Zawadzka: A czy mogę się napić?

Ania Matusik: Oczywiście!

Tomasz Wolny: Bardzo chciałem Ciebie zapytać o guaranę, bo to jest takie moje odkrycie, działa dużo lepiej niż kawa, dużo dłużej niż kawa i jest dużo zdrowsza niż kawa.

Ania Matusik: Tak, wolniej uwalnia się w przewodzie pokarmowym przez co działa dużo dłużej.

Marcelina Zawadzka: Czyli guarana, banan, szpinak tak?

Ania Matusik: Tak, szpinak jeszcze dodatkowo jako źródło żelaza poprawia parametry czerwonokrwinkowe, wspomaga szybsze przenoszenie tlenu co też wpływa na naszą koncentrację, wydolność.

Marcelina Zawadzka: Pani Anno, a tu powiem, że bardzo pobudzający, a okazuje się, że bardzo dużo chilli i od razu mam boom.

Ania Matusik: Dokładnie, koktajl otwiera nasze zmysły i to działa fantastycznie jeżeli chodzi o pobudzenie.

Tomasz Wolny: O zielonej herbacie mówiliśmy, że możemy cały koktajl zbudować na bazie zielonej herbaty natomiast melon, zielona herbata i imbir?

Ania Matusik: Melon i zielona herbata to tak samo bardzo wartościowe połączenie. Imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Każdy doskonale wie, że jak jesteśmy przeziębieni to herbata z miodem, z cytryną i imbirem jest rewelacyjna na wszelkiego rodzaju infekcje. A dodatkowo również wspiera naszą koncentrację, jako że jest taki ostrzejszy otwiera zmysły i czujemy się również pobudzeni.

Marcelina Zawadzka: To już wiemy jak sobie poradzić z tą jesienną chandrą, z tym niewyspaniem czasami. Dobry koktajl i od razu jako śniadanie może być?

Ania Matusik: Dokładnie.

Tomasz Wolny: Anna Matusik, dziękujemy Tobie pięknie.

Ania Matusik: Dziękuje Wam bardzo.

Tomasz Wolny: Możemy tak naprawdę je łączyć w dowolny sposób. Jest to kwestia gustu i smaku.

Ania Matusik: Też właśnie chciałam o tym wspomnieć. Znamy przepisy, jest to jakaś wskazówka dla naszych widzów, ale te składniki możemy w dowolny sposób łączyć i otrzymamy naprawdę rewelacyjny koktajl, który nie tylko nas pobudzi, ale dostarczy dużo wartościowych składników.

Marcelina Zawadzka, Tomasz Wolny: Dziękujemy.

BONUSOWO dla czytelników mojego bloga, przepisy na koktalje z programu:

  • Koktajl z guaraną
  • garść szpinaku
  • 1 duży średniej wielkość banan
  • szczypta guarany w proszku
  • 1 szklanka wody mineralnej
Koktajl z zieloną kawą
  • pół szklanki owoców leśnych (borówki amerykańskie)
  • 1 średni dojrzały banan
  • pół szklanki świeżej natki zielonej pietruszki
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej i wystudzonej zielonej kawy
Burak, ostropest i yerba mate
  • 1  duży burak
  • 2 średnie marchewki
  • 1  średnia cytryna
  • pół łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka świeżo zmielonych ziaren ostropestu (plamisty)
  • ¾ szklanki świeżo zaparzonej i wystudzonej yerba mate
Melon i zielona herbata
  • ¼ żółtego Melon Galia
  • łyżeczka miodu (najlepiej miód faceliowy)
  • szczypta cynamonu w proszku
  • szczypta świeżego imbiru
  • sok z wyciśnietej cytryny
  • szklanka zielonej herbaty (świeżo zaparzonej, wystudzonej)
Mango, chili i Moringa
  • 1 średnie dojrzałe mango
  • 1 miękkie kiwi
  • pół łyżeczki sproszkowanej moringi
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy żólta
  • szklanka mięty (herbata liściasta)