Zielono mi

Dieta kapuściana jest prosta i tania w stosowaniu. Bazuje oczywiście na kapuście, z której przygotowujemy smaczną i pożywną zupę. Warzywo to jest bogate w witaminę C, a ponadto reguluje pracę jelit, co z kolei usprawnia przemianę materii. Wg twórców diety kapuścianej, im więcej zupy zjemy, tym więcej kilogramów stracimy. Kuracja nie zakłada żadnych restrykcji w ilości spożywanych posiłków. Jemy wtedy, kiedy odczuwamy taką potrzebę. Dietę kapuścianą zaleca się stosować przez tydzień. Kontynuacja takiego sposobu żywienia może skutkować zaburzeniami krążenia i pracy serca.

 

Zasady stosowania

Stosowanie diety kapuścianej wymaga posiadania silnej woli i gotowości do wyrzeczeń. Bazujemy oczywiście na zupie kapuścianej, na którą przepis przedstawia się następująco:

Składniki:

  • główka kapusty (biała lub włoska),
  • 6 dużych cebul (posiekane),
  • 6 pomidorów,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • pęczek selera naciowego
  • pietruszka, pieprz, curry, koper, oregano, estragon, czosnek, bazylia.

Kapustę należy poszatkować. Pomidory obieramy ze skórki. Resztę warzyw kroimy na drobne kawałki i zalewamy wodą (około 3 litry), po czym stawiamy na gaz. Po zagotowaniu się warzyw przyprawiamy wywar. Uwaga: Do zupy nie wolno dodawać soli, tłuszczu lub bulionu.

Po tygodniu stosowania dietę należy zmienić, na przykład na kurację 1000 kalorii.

kapuściana1

Przykładowy jadłospis

  • Dzień 1: zupa kapuściana, owoce (np. arbuz, pomarańcze, jabłka, uwaga: nie należy spożywać bananów ani czereśni), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 2: zupa kapuściana, warzywa (najlepiej zielone lub liściaste, gotowane/świeże, uwaga: nie należy spożywać kukurydzy, fasoli, grochu), obiadokolacja: dwa ziemniaki w mundurkach, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru), uwaga: nie można spożywać owoców
  • Dzień 3: zupa kapuściana, warzywa (np. ogórek, marchew, brukselka, uwaga: nie należy spożywać ziemniaków), owoce (np. arbuz, pomarańcze, uwaga: nie należy spożywać bananów), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 4: zupa kapuściana, około 4 banany, można też sobie pozwolić na odtłuszczone mleko, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 5: zupa kapuściana, około 30 dag gotowanego/upieczonego bez tłuszczu mięsa (wołowina, pierś z kurczaka, indyk lub ryba), 6 pomidorów, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 6: zupa kapuściana, gotowane/upieczone bez tłuszczu mięso (wołowina, kurczak, indyk lub ryba), warzywa (najbardziej polecane: zielone), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 7: zupa kapuściana, brązowy ryż/kasza, warzywa, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru), soki owocowe i warzywne (bez dodatku cukru).

 

Aktywność fizyczna

Podczas stosowania diety kapuścianej trening fizyczny nie jest konieczny. Po jej zakończeniu natomiast, jeśli nie chcemy przejść na inną dietę, należy koniecznie wdrożyć porządny system ćwiczeń, w przeciwnym wypadku staniemy się ofiarami efektu jojo.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego