Skład produktów spożywczych. Na co zwracać uwagę, a czego unikać.


Każdy produkt spożywczy zaopatrzony jest w specjalną tabelkę, która wyszczególnia ilość i skład wartości odżywczych, jakie ten artykuł zawiera. Jest niezmiernie ważne, aby tuż przed włożeniem go do koszyka przeczytać, to co na etykiecie widnieje. To wskazówka dla nas o jakości jaką wnosi konkretny produkt do naszego organizmu. Oczywiście zależy nam na tym, by dostarczał jak najwięcej właściwości tych zdrowotnych i wspomagał nasze wnętrze do właściwego funkcjonowania. Niezbędne do tego jest, by umieć czytać taką etykietę. Wiedzieć, co powinno się na niej znaleźć i jak to interpretować.

żywienie dieta

Wartość odżywcza produktu.
To nic innego, jak stopień jego przydatności w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych człowieka, co wynika z przemian metabolicznych, które są naturalnym procesem ludzkiego funkcjonowania. Wartość odżywczą zapisuje się w tzw. etykiecie, co przybiera formę tabelki z wyszczególnionym składem danego artykułu. Jest on wyrażany w kilodżulach (kJ) lub kilokaloriach (kcal) i dotyczy składu i ilości:

– wartości energetycznej produktu (ilość energii, jaką organizm jest w stanie przyswoić, spożywając dany produkt)
– tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych
– węglowodanów, w tym cukrów i błonnika
– białka
– sodu

Znaczenie składników odżywczych, czyli co jest czym?

  • Tłuszcze to przede wszystkim nośniki energii i witamin. Są odpowiedzialne za funkcjonowanie hormonów, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, krzepliwość ciśnienie krwi. Znajdują się w mięsie, rybach oraz produktach pochodzenia roślinnego – oleje roślinne, oliwa z oliwek. Unikać należy tłuszczy trans (utwardzone tłuszcze roślinne), które znajdują się w margarynach, pączkach, słodyczach i innych wysoko przetworzonych produktach. Tłuszcze trans negatywnie wpływają na poziom cholesterolu LDL, zwiększają możliwość zachorowania na otyłość, miażdżycę czy cukrzycę oraz mają działanie kancerogenne.
  • Węglowodany dostarczają organizmowi niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii i wpływają właściwy proces przemian metabolicznych. Na etykiecie, która zawiera skład produktów, ich ilość podawana jest wraz z ilością cukrów. Jednak są one rozdzielane i wyodrębniane jako oddzielne. Węglowodany, które powinniśmy spożywać, znajdują się w świeżych owocach, warzywach, pieczywie pełnoziarnistym i razowym, ryżu, kaszy. Unikać należy węglowodanów w czystej postaci cukru, który jest głównym składnikiem wszelkich słodyczy. Ten odpowiedzialny jest za tworzenie się tkanki tłuszczowej i jej przyrost.
  • Błonnik podobnie jak cukry wchodzi w skład węglowodanów. Błonnik pomaga uzyskać widoczne efekty w procesie odchudzania, reguluje poziom glukozy we krwi, ograniczając wchłanianie cukrów oraz pełni rolę swoistej miotełki, która usuwa z przewodu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii. Znaleźć go można we wszelkiego rodzaju otrębach, warzywach, owocach, kaszach czy pełnoziarnistym pieczywie.
  • Białko jest podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Wspiera również proces metabolizmu, ma pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, ma właściwości regenerujące. Składnik pokarmowy występujący w mięsie, jajach i produktach mlecznych.
  • Sól jest głównym składnikiem sodu, a przy tym niezbędny do funkcjonowania organizmu. Trzeba jednak uważać na jej ilość, gdyż nadmiar doprowadza do zatrzymania wody w organizmie, wzrostu ciśnienia, obciąża nerki, wypłukuje wapń z organizmu. Jej odpowiednia ilość utrzymuje w normie ciśnienie tętnicze, zapobiega odwodnieniu oraz zmniejsza ryzyko zachorować na choroby sercowo – naczyniowe.

Powyższe składniki odżywcze należy bezwzględnie dostarczać organizmowi. Są one przydatne i mają na niego pozytywny wpływ. Nie można wyzbyć się konkretnego produktu lub radykalnie zminimalizować jego ilość. Zarówno nadmiar jak i brak negatywnie kształtują reakcje wewnątrz ciała. Ważne jest zatem, by zachować umiar i zdrowy rozsądek w ich spożywaniu.

Należy natomiast unikać sztucznych składników, tzw. dodatków E. To sztuczne barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze i zagęszczacze. Mają działanie rakotwórcze, negatywnie wpływają na pracę jelit, wypłukują witaminę B12. E-dodatki występują w różnorodnej postaci, to głównie E210, E219, E221, E227, E951. Zawarte są  głównie w napojach gazowanych.

Dlaczego skład produktów spożywczych jest tak ważny?
Przede wszystkim dlatego, że dzięki odpowiednim doborze wartości odżywczych, jesteśmy w stanie kontrolować nasze zdrowie. Mało tego – możemy mieć na niego pozytywny wpływ. Każdy organizm ma inne nawyki żywieniowe, prowadzi odmienny tryb życia, ma zróżnicowany proces metabolizmu. Wszystko to kształci różnorodne potrzeby na konkretne składniki odżywcze. Należy przy tym uwzględnić także wiek, płeć, to czy prowadzimy bierny tryb życia, czynny, a nawet choroby, jeżeli na takie jesteśmy narażeni. Dlatego też, niezmiernie ważne jest by przy zakupie artykułu spożywczego kierować się składem produktów i mieć na uwadze ich wpływ na nasze zdrowie. Na drugi plan odłożyć cenę, chociaż ta też jest istotna. Warto udać się na konsultację do dietetyka, który pomoże określić, co powinniśmy spożywać w zwiększonej ilości, a czego zwyczajnie unikać. Niezbędny może okazać się także trener osobisty lub  lekarz specjalista, zwracający uwagę na stan naszego zdrowia w kontekście diety. Opinia eksperta zdecydowanie ułatwi kupno produktów spożywczych, a ich odpowiedni wybór pozytywnie wpłynie na zdrową kondycję organizmu.