,

9 produktów, które pomogą schudnąć

Wiele przepisów na zgrabną i szczupłą sylwetkę dyktuje co można, a czego nie należy jeść. Podczas stosowania diety warto sięgać po produkty odżywcze i takie, które przyczynią się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej lub pozostawią uczucie sytości na dłużej bez konieczności spożycia wysokokalorycznego posiłku. Jeżeli się odchudzasz, dbasz o linię, lubisz czuć się lekko oraz chcesz odżywiać się zdrowo poniższe produkty z pewnością powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie.

 

1. Rośliny strączkowe

Strączki to potrójna korzyść. Są one warzywem, zawierają dużo białka, a także są bogate
w błonnik. Oznacza to, że pozwolą one utrzymać uczcie sytości na dłużej przy jednoczesnym dostarczeniu do organizmu niewielu kalorii. Rośliny strączkowe są łatwe do przygotowania w kryzysowych sytuacjach. Wystarczy otworzyć puszkę fasoli i dodać ja do zupy lub sałatki. Można także rozgnieść fasolę i użyć ją jako dip. Jedna fasoli zawiera 12 gramów błonnika oraz zaledwie 4 g tłuszczu i 15 g białka.

 

2. Ostre papryczki

Ostra papryka zawiera związek o nazwie kapsaicyna. Wysteruje ona obficie w pikantnych odmianach papryki takich jak: habanero czy jalapeno. Kapsaicyna powoduje ograniczenie łaknienia
i lekko przyspiesza metabolizm, ale tylko przez krótki czas. Dietetycy maja wątpliwości czy ma to bezpośredni wpływ na utratę wagi ale pewnym jest, że generalnie ludzie maja tendencję do jedzenia mniej, gdy ich jedzenie jest ostre.

 

3. Jogurt grecki

To co sprawia, że jogurt grecki jest bardzo pomocny przy spalaniu tłuszczu to bardzo duża zwartość białka. Ma on dwa razy więcej białka niż inne jogurty! Aby proteiny opuściły żołądek zajmuje to znacznie więcej czasu niż dla innych składników odżywczych. To z kolei sprawia, że dłużej czujemy się syci. Kolejna zaletą z obecności tak dużego poziomu białka, jest fakt, iż trawiąc je organizm zużywa więcej kalorii w porównaniu z trawieniem węglowodanów i tłuszczu. Warto wybierać jogurty o niskiej zawartości tłuszczu oraz te bez cukru.

 

4. Zielona herbata

Liczne badania wskazują, że zielona herbata może przyczyniać się do utrata masy ciała poprzez stymulowanie organizmu do spalania tłuszczu. Zielona herbata zawiera katechiny – związki z grupy polifenoli, będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami tzw. antyoksydantami. Związki te mogą mieć wpływ na metabolizm – przyspieszają spalanie tłuszczu zwłaszcza podczas ćwiczeń fizycznych. Aby uzyskać jak największe korzyści trzeba pić zieloną herbatę kilka razy dziennie i stosować ją jako zamiennik innych (kalorycznych) napojów.

 

5. Komosa ryżowa

To produkt trudniej dostępny, ale obecnie w wielu sklepach z żywnością ekologiczną można już go znaleźć. Komosa jest bardzo odżywcza. Filiżanka tego pełnego ziarna zawiera aż 8 gramów białka, które powstrzymuje głód na dłużej oraz 5 gramów błonnika. Przygotowanie komosy jest tak samo proste jak ugotowanie ryżu! Ponadto zboże to zawiera mnóstwo innych składników odżywczych takich jak cynk, żelazo, selen i witamina E. Komosa ryżowa to sposób na bardzo szybki i ciekawy obiad. Można ją przygotowywać z warzywami, orzechami lub chudymi produktami mlecznymi.

 

6. Jajka

Badania sugerują, że jedzenie produktów bogatych w białka na śniadanie pozwala zatrzymać uczucie sytości na dłużej niż posilanie się rogalami czy innymi produktami zawierającymi węglowodany. Jedno jajko ma tylko 75 kalorii i zawiera aż 7 gramów wysokiej jakości białka, a także innych ważnych składników odżywczych. Ciało będzie spalać więcej kalorii trawiąc białka niż węglowodany. Jeżeli masz wysoki poziom cholesterolu jedz tylko jedno jajko dziennie lub jedz tylko białko jaja – ono nie zawiera cholesterolu.

 

7. Cynamon

Badania sugerują, że cynamon może mieć stabilizujący wpływ na poziom cukru we krwi. To
z kolei przyczynia się do ograniczenia apetytu, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Prawie każdy (poza osobami uczulonymi) może korzystać z cynamonu w tradycyjny sposób. Można go używać do kawy, herbaty, a także do jogurtów aby dodać im słodyczy bez zwiększania kaloryczności.

 

8. Orzechy

Orzechy są doskonałym sposobem na ograniczenie głodu między posiłkami. Są one bogate
w białko, błonnik i tłuszcze zdrowe dla serca. Niektóre badania sugerują, że orzechy mogą przyczyniać się do utraty masy ciała, a także wpływać na poprawę poziomu cholesterol, gdy są spożywane
z umiarem. Kluczem do sukcesu jest zważanie na ilość podjadanych orzechów. Zdecydowanie lepiej wybrać te w łupince aby „napracować się” i spowolnić spożywanie, przez co zjadana ilość orzechów będzie niższa.

 

9. Arbuz

Produkty o wysokiej zawartości wody zajmują więcej miejsca w jelitach. To sygnalizuje organizmowi, że masz już dość jedzenia i pozostawia mniej miejsca dla innych produktów czy potrwa. Wiele surowych owoców i warzyw jest przepełnione wodą i składnikami odżywczymi, a przy tym zawierają bardzo mało kalorii. Arbuz jest tego doskonałym przykładem. Jest to bogate źródło likopenu będącego przeciwutleniaczem, a także witaminy A i C.

9 powodow

Tych kilka doskonale znanych produktów sprawi, że Twoje dieta będzie bogata i zdrowa. Pozwolą Ci one dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także utrzymać uczcie sytości na dłużej.