Kamień z … brzucha

Pośpiech współczesnej cywilizacji powoduje, że odżywiamy się szybko i niewłaściwie. Fast foody stały się codziennością, a posiłki w nich oferowane istotnym elementem jadłospisu wielu osób. Jedzenie oferowane w barach szybkiej obsługi jest przygotowywane z gotowych składników, zawiera dużo tłuszczu, soli, cukru i innych nieobojętnych dla zdrowia składników. Takie jedzenie powoduje szereg problemów ze zdrowiem. Oprócz otyłości i nadciśnienia u wielu osób pojawiają się problemy z układem pokarmowym. Dieta lekkostrawna jest najlepszym rozwiązaniem dla osób z problemami żołądkowymi, starszych i dzieci. Pozwala ona odpocząć żołądkowi zmęczonemu zbyt ciężkim jedzeniem, smażonymi i tłustymi daniami.

 

Zasady stosowanialekkostrawna1

W diecie lekkostrawnej ważny jest nie tylko dobór odpowiednich produktów, ale przede wszystkim, umiejętne przygotowywanie z nich posiłków, oraz odpowiednie ich spożywanie. W diecie lekkostrawnej zaleca się takie produkty jak np.: chude mięso, ryby, jaja, warzywa gotowane i surowe, owoce podawane bez skórek i pestek, dżemy, kompoty, kisiele, miód, oleje roślinne, masło, przyprawy naturalne, niedosładzane soki owocowe i warzywne.

Unikać się powinno z kolei produktów sprzyjających powstawaniu wzdęć m.in.: warzyw strączkowych i kapustnych, ogórków, cebuli i czosnku, pszenicy, grubych kasz i makaronów, pieczywa pełnoziarnistego, napojów słodzonych, mocnej kawy, octu, papryki, musztardy, gałki muszkatołowej, frytek, tłustych serów, margaryn, smalcu.

Posiłki powinny być przygotowywane przez gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie lub pieczenie w folii. Nie można jeść potraw smażonych, marynowanych lub wędzonych. Jedzenie należy podzielić na 4 -6- porcji w ciągu dnia i spożywać je w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek należy zjeść nie później niż dwie godziny przed snem.

 

Przykładowy jadłospis

Śniadanie

  • wafle ryżowe z dżemem
  • słaba herbata 250 ml
  • banan

 

Drugie śniadanie

  • dwa wafle ryżowe
  • 1 szklaka soku pomarańczowego

 

Obiad

  • zupa jarzynowa (składniki dowolne z zalecanych)
  • ziemniaki puree
  • filet z piersi kurczaka ugotowany na parze
  • gotowana marchew
  • liść sałaty
  • szklanka wody niegazowanej mineralnej

 

Podwieczorek

  • szklanka kompotu z jabłek
  • cztery herbatniki
  • trzy truskawki
  • jabłko

 

Kolacja

  • ryba ugotowana na parze
  • sałatka z tartej marchwi i jabłka
  • szklanka słabej herbaty

 

Aktywność fizyczna

Ruch jest zalecany dla każdego. Pozwala on na dobre samopoczucie i przyspiesza przemianę materii. Należy każdą aktywność fizyczną dobrać do własnych upodobań i możliwości.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego