We krwi siła i witalnośćgrup krwi

Krew pełni fundamentalną rolę w ciele człowieka. Odpowiada ona za transport tlenu i składników pokarmowych w organizmie. Bierze także udział w reakcjach odpornościowych. U ludzi wyróżniono 4 grupy krwi: 0, A, B i AB. Grupa krwi zależy od obecności na krwinkach czerwonych, ale też na innych komórkach ciała, odpowiednio zbudowanych cząsteczek wielocukrów. Te różnice w składzie chemicznym organizmu człowieka znajdują też odzwierciedlenie w jego potrzebach żywieniowych. Zróżnicowanie stało się podstawą do opracowania przez Jamesa i Petera D’Adamo diety grup krwi. Jest to schemat żywienia, którego podstawą jest dobór produktów dokładnie do grupy krwi. Każda z grup ma swoje dopuszczone i zakazane produkty. Wyróżnia się też produkty neutralne.

Dieta grup krwi pozwala na poprawę zdrowia i samopoczucia. Umożliwia ona też pozbycie się nadmiernej masy ciała poprzez eliminację z jadłospisu produktów szkodliwych dla poszczególnych grup.

 

Zasada stosowania

Każda grupa krwi ma swoje zalecenia.

Grupa 0 – uważana za najstarszą z grup krwi, charakterystyczna dla łowców i zbieraczy. Osoby mające tę grupę charakteryzują się sprawnym układem odpornościowym i trawiennym. Dla nich zalecana jest dieta bogata w białka oraz warzywa i owoce. W diecie osób z grupą krwi 0 powinny dominować produkty mięsne: mięso, ryby, owoce morza.

Ponadto w tej diecie powinny znaleźć się: orzechy, tłuszcze bogate w kwasy omega 3, niektóre nasiona roślin strączkowych (fasola, bób, zielony groszek), owoce i warzywa (m.in. brokuły, ogórki, rzodkiewka, arbuz, czosnek, cukinia, por, szpinak, marchew, pietruszka, śliwki, morele, agrest, banan, brzoskwinia, kiwi, jabłko, maliny, porzeczki, wiśnie), pewne przyprawy (np. kurkuma, przyprawy ziołowe).

Wśród produktów zakazanych znajdują się przede wszystkim produkty zbożowe i nabiał. Wykluczone są też niektóre warzywa i owoce (kalafior, truskawki, cytrusy, jeżyny), soczewica, olej kukurydziany, niektóre przyprawy.

 

Grupa A – której pojawienie wiąże się z przejściem człowieka w osiadły tryb życia i rozpoczęciem uprawy roślin. Ludzie z tą grupą krwi mogą żywić się produktami bogatymi w nieprzetworzone proteiny roślinne.

W związku z niskim poziomem kwasu żołądkowego, niezbyt dobrze trawią mięso i nabiał. Dlatego w diecie osób z grupą krwi A, mięso i mleko powinny być wyeliminowane. Inne zakazane produkty to: ryby marynowane i wędzone, jaja, lody, masło, parmezan, serek twarogowy, sery żółte i brie, pistacje, orzechy brazylijskie i nerkowca, olej kukurydziany, biała mąka, pszenica, ziemniaki, chleb wieloziarnisty, banany, mango, pomarańcze i rabarbar, ocet, majonez, ketchup, napoje gazowane, piwo i alkohole destylowane.

Natomiast w ich diecie powinny się znaleźć: chude ryby, ślimaki, skorupiaki, oliwa z oliwek, orzeszki ziemne, fasola czarna, biała, bób, groszek, chleb żytni, ryż, gryka, nasiona szarłatu, produkty owsiane, chleb orkiszowy. Osoby z grupą krwi A mogą jeść praktycznie wszelkie (poza zakazanymi) owoce i warzywa.

 

Grupa krwi B – jej pojawienie się jest związane z ludami pasterskimi, w których diecie istotną rolę odgrywały zarówno mięso jak i produkty mleczne. Ludzie obdarzeni tą grupą mogą przestrzegać najmniej rygorystycznych wymagań dietetycznych. Wśród dozwolonych produktów znajdują się: baranina i jagnięcina, ryby, mleko i wszelkie produkty mleczne, orzechy włoskie, kasztany jadalne, migdały, oliwę z oliwek, bób, fasolkę szparagową, zielony groszek i czerwoną fasolę, pieczywo chrupkie, większość owoców i warzyw, ostre przyprawy ( z wyjątkiem pieprzu), soki warzywne i owocowe.

Lista produktów zakazanych obejmuje m.in.: kurczęta i inny drób, wieprzowinę, mięso karpia i tuńczyka, lody, sery typu blue, orzechy nerkowca, pestki dyni, słonecznika i sezamu, oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy), pomidory, granaty, owoce opuncji, oliwki, pszenicę i jej przetwory, produkty żytnie, grykę, ryż, fasolę czarna, ciecierzycę, soczewicę.

 

Grupa krwi AB – najrzadziej występująca i najmłodsza z grup krwi. Łączy w sobie cechy zarówno grupy A, jak i grupy B, dlatego w zaleceniach dietetycznych wymaga zapoznania się równo z wymaganiami charakterystycznymi dla obu grup.

Osoby te mogą jeść produkty polecane dla obu grup, unikając tych zakazanych. Wyjątkiem są pomidory, które mogą być spożywane bez ograniczeń. Mięso powinno być spożywane w niewielkich ilościach.

Produkty dozwolone w tej diecie to: mięso baranie, jagnięce, indycze i królicze, ryby i owoce morza, kefiry, jogurty i niskotłuszczowa śmietana, orzeszki ziemne, kasztany jadalne, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, tran, olej rzepakowy lub lniany, soczewica, produkty żytnie, ryż, proso, białe pieczywo, przetwory z pszenicy owoce i warzywa (z wyjątkiem niewskazanych), chrzan, curry.

Zakazane produkty to m.in. wędzone i konserwowane mięsa, marynowany śledź, maślanka, masło, lody, orzechy laskowe, mak, pestki dyni, olej słonecznikowy, kukurydziany i sezamowy, gryka i jej przetwory, mąka kukurydziana i produkty z kukurydzy, awokado, papryka, rzodkiewka, czarne oliwki, mango, granaty, pomarańcze, ocet, ketchup, napoje gazowane, sok pomarańczowy i czarna herbata.

 

Aktywność fizyczna

Nie ma specjalnych zaleceń co do aktywności fizycznej w diecie grup krwi. Powinna być ona dostosowana do możliwości organizmu osoby podejmującej kurację. Większy wysiłek muszą podjąć osoby, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego