Miej apetyt w garści

Dieta Garstkowa została opracowana przez dr Annę Lewitt. Stosowanie tej kuracji powoduje szybkie kurczenie się rozciągniętego żołądka. Dzięki temu zarówno zapotrzebowanie na kalorie, jak i większe posiłki, będzie malało. Ponieważ jemy wszystko i niczego sobie nie odmawiamy, po zakończeniu kuracji nie grozi nam efekt jojo. Dzięki stosowaniu diety garstkowej nie tylko zrzucimy kilka kilogramów, ale również oczyścimy nasz organizm z toksyn, poprawimy koloryt oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Zwalczymy także cellulit.

garstkowa 3

Zasady stosowania.

Nazwa kuracji jest ściśle związana z ilością pokarmu, jaki możemy jednorazowo spożyć. W diecie garstkowej, 5 razy dziennie, co trzy godziny, przysługuje nam zatem garść dowolnego pokarmu. Dla łatwiejszego odmierzania możemy przyjąć, że 1 garść stanowi równowartość 250 ml lub 250 g. Jemy wszystko, ale z umiarem. Z diety garstkowej skorzystają z łatwością zapracowane kobiety oraz mamy przygotowujące posiłki dla całej rodziny. Dla osiągnięcia najlepszych rezultatów powinniśmy odżywiać się zdrowo. Pięć batoników nie stanowi najlepszego menu. Najlepiej spożywać ciemne pieczywo, tłuste ryby, chudy nabiał, chude mięsa oraz warzywa i owoce. Warto także przyjmować pestki dyni, słonecznika, olej rzepakowy i oliwę z oliwek.

 

Przykładowy przepis

  • Kuleczki twarogowe

Składniki: 2 plastry (60 g) chudego sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki kaszy jęczmiennej, garść kiełków rzeżuchy, kiwi lub plaster melona (80 g), 3 łyżeczki posiekanych nasion dyni (15 g), rzodkiewka.

Przygotowanie: Ser twarogowy mieszamy z jogurtem, dosypujemy ugotowaną kaszę jęczmienną, kiełki rzeżuchy i posiekaną rzodkiewkę. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy kulki. Na wierzchu każdej układamy kawałki melona lub kiwi. Posypujemy pestkami dyni.

 

  • Kalarepki zapiekane z kurczakiem

Składniki: 4 kalarepki, 3 plastry z piersi z kurczaka (300 g), sól i pieprz, 2 dymki, 10 pieczarek (200 g), 3 małe marchewki (150 g), 2 łyżki oleju rzepakowego, 375 g bulionu warzywnego, 180 g jogurtu naturalnego, 4 łyżki soku z cytryny, 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego (280 g).

Przygotowanie: Kalarepki myjemy, obieramy i obgotowujemy 3–4 minuty. Gdy ostygną, wydrążamy miąższ, by ścianki miały 1 cm grubości. Miąższ siekamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dymkę siekamy, pieczarki kroimy w kostkę, marchewki – w plasterki. Warzywa dusimy na oleju, wlewamy bulion, gotujemy, dodajemy jogurt i mięso. Dusimy 10 min, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napełniamy farszem kalarepki, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 20 min w temp. 200°C. Podajemy z pieczywem (po 2 kromki na osobę).

 

Aktywności fizyczna

Podczas stosowania diety garstkowej nie ma przeciwwskazań do wykonywania ćwiczeń fizycznych. Dzięki codziennemu, umiarkowanemu treningowi, szybciej osiągniemy wymarzoną sylwetkę, a nasz organizm będzie lepiej funkcjonował.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego