Z boska pomocą

Dieta biblijna, zwana również dietą Stwórcy, została zaprojektowana przez Jordana Rubina. Bazuje na naturalnych składnikach. Cykl składa się z 40 dni, podzielonych na 3 fazy. Każda z nich wprowadza do naszego organizmu istotne zmiany.

Faza I – ma charakter oczyszczający, a jej zadaniem jest ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. W trakcie jej trwania można spożywać jedynie mięso i ryby oraz zielone warzywa. Należy za to unikać roślin strączkowych, ziaren zbóż i słodkich owoców. W przypadku przedłużenia diety, tę fazę stosujemy tylko raz.

Faza II – powoduje spadek wagi i przyczynia się do walki z chorobami. Do produktów z fazy pierwszej można dołączyć ziarna zbóż.

Faza III – Pogłębia efekt fazy II. Spożywać można już wszystkie produkty, łącznie ze słodkimi owocami i roślinami strączkowymi. W trakcie jej trwania należy zachować w każdym tygodniu jeden dzień postu, w trakcie którego spożywać można tylko wodę i świeże soki z warzyw.

bibilijna 2

Dietę stosować można przez dowolny czas. Istotne jest to, aby w trakcie stosowania tej kuracji wybierać produkty, które nie mają dodatku cukru, konserwantów i barwników.

 

Zasady stosowania

Podczas stosowania diety biblijnej należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach dotyczących spożywania posiłków. Po pierwsze, należy je jeść regularnie co cztery godziny. Po drugie, jeść powinno się spokojnie, bez nadmiernego pośpiechu. Po trzecie, nie należy ograniczać ilości ani kaloryczności spożywanych posiłków.

 

Produkty, które można spożywać w trakcie stosowania diety biblijnej:

  • Warzywa – bakłażan, ogórki, papryka, dynia, pomidory, fasola szparagowa, buraki, karczochy, kapusta, brukselka, brokuł, kalafior, rzepa, ziemniaki, marchew,
  • Ziarna nieprzetworzone – proso, kukurydza, żyto, jęczmień, pszenica, owies, ryż,
  • Orzechy – nerkowca, włoskie, migdały, pekan, brazylijskie,
  • Owoce – wszystkie słodkie, cytrusy,
  • Nasiona – sezam, len, dynia, słonecznik,
  • Wołowina i drób (gotowane lub pieczone),
  • Tłuszcze – oliwa z oliwek extra vergin, olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno,
  • Ryby dziko żyjące – dorsz, śledź, halibut, łosoś, makrela, pstrąg,
  • Nabiał (maślanka, kefir, jogurt) i jajka.

Produkty zakazane:

  • Owoce w syropie,
  • Orzechy prażone,
  • Tłuste, słodkie przekąski,
  • Woda z kranu do przygotowania posiłku,
  • Ryby hodowlane,
  • Owoce morza,

 

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: serek z orzechami – 2 szklanki świeżego twarogu, np. ricotty, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki miodu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pokruszonych orzechów włoskich, posiekana gałązka mięty
    Drugie śniadanie: sałatka – 4 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, liście endywii, cykorii lub kapusty włoskiej, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 1/2 łyżki pokrojonych oliwek, 2 łyżki kaparów, połówki migdałów, 10 klementynek, 100g rozdrobnionego sera koziego.
  • Obiad: filety – 4 filety z pstrąga, 1/2 szklanki masła roztopionego, pieprz cytrynowy, duży pomidor, szklanka świeżych liści bazylii, 4 gałązki świeżego oregano, 1/2 szklanki sera feta rozdrobnionego, szklanka orzeszków piniowych, dymki pokrojone w talarki
  • Podwieczorek: Asbusa (egipskie ciasteczka) – 2,5 szklanki cukru, 2 szklanki kaszy manny, kostka masła, 1/2 l jogurtu naturalnego, woda, połówki migdałów.
  • Kolacja: Zupa z soczewicy i szpinaku – 2 szklanki brązowej soczewicy, 2 liście laurowe, 4 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 kg świeżego szpinaku, łyżeczka kminku, po 2 łyżki świeżej kolendry i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki octu jabłkowego

Aktywność fizyczna

Nie ma przeciwwskazań do stosowania umiarkowanego treningu fizycznego podczas diety biblijnej.

 

W celu dobrania indywidualnego jadłospisu i planu ćwiczeń – zadzwoń do Ani pod numer tel: 795-491-211 lub skorzystaj z formularza kontaktowego